27 август, 2010

Как се инсталира (слага и монтира) гипскартон
Инстументи и материали:
 1. Гипскартон 9.5мм или 12мм има ги нормален (бял) или импрегниран (зелен) за бани и влажни помещения. Не използвайте гипскартон за стените на душа около ваната!!!
 2. Профил или греди. Качеството на дървения материал в БГ е лошо, така че се придържайте към профилите по възможност. Има ги в разни ширини.
 3. Рапидни винтове за закрепване на гипскартона, върху конструкцията.
 4. Дюбели.
 5. Минерална вата или друг топлоизолационен материал.
 6. Полиетилен.
 7. Фугираща смес и фугираща лента - хартиени, стъклофазерни и самозалепващи.

Рязане на гипскартон
 1. Поставете гипскартона (лицето към вас) върху равна чиста повърхност без нищо, което може да го навреди. Може легнал или на ръба си.
 2. Измерете и поставя маркировка, където ще режете. Понякога е полезно да се маркира по цялата дължина на разреза. Винаги режете 3 до 5мм по-малко отколкото измерено за да компенсирате за остатъчен гипс по краищата и липсата на квадратност. Също така, режете картона така че при монтаж да има 5мм разликата от нивото на пода за предотвратяване на навлажняжане или поглъщане на вода от пода (особено на бетон).
 3. Поставете Т-ъгъл върху парчето което ще се използва така че ако ножа се отклони, няма да навредите парчето. Здраво държ Т-ъгълa на мястото му. Обикновенно се използват една ръка и коляно или крак.


 4. Направете разреза . Достатъчно е да се пререже повърхността на хартията и малко от гипса.

 5. Сложете катона така че да можете да приложите натиск от другата страна на разреза и карртона да се прекърши. Най удобно е когато картона да е поставен на ръба си и се реже вертикално ако е възможно.
 6. Трябва да отрежете хартията от другата страна и двете парчета ще се разделят. Внимавайте като разделяте парчетата да не повлечете неотрязана хартия и да обелите част от плочата..

Инсталиране на гипскартон
 1. Уверете се, че не сте пропуснали да сложите профил или греда по дължината на всички фуги и вътрешни ъглите . Ако е необходимо, инсталирайте допълнитени.
 2. При монтиране на гипскартон на стена и таван, първо се прави тавана след това стената, за да действа като подкрепа на тавана в ъглите. Ако трябва да инсталирате тавана втори, използвайте повече рапиди(винтове).
 3. Отрежете гипскартона като предвидите за 5-6мм пространство от нивото на пода за да се предотврати навлажняване. Подлагайте тънки летвички или нещо подходящо на пода при инсталиране.

 4. Не забравяйте зад гипскартона да поставите полиетилен или друга бариера за влагата. При студен климат това ще предотврати кондензация на влага в изолация, която след това може да доведе до мухъл и намаляване на R-стойности и.
 5. Използвайте винтове за гипскартон(рапидни).
 6. Предварително маркирайте на пода, тавана или стената къде вървят всички профили или гредички преди да ги скриете с гипскартона - за да не дупчете наслуки да ги търсите.
 7. Важно! Винаги монтирайте гипскартона напречно на профилната решетка. Това не е голям проблем при стени но е особенно важно при тавани, където също така трябва да използвате поне 12мм гипскартон - 9мм сте провисне и ще берете ядове(личен опит). Ако все пак решите да използвате 9мм гипскартон профила или гредите ви трябва да са през 30см вместо нормалните 50-60. При 30см посоката вече не е от толкова голямо значение.
 8. Правилото за разположение на винтовете в гипскартон е да слагате винтовете на не повече от 40см при стени и не повече от 30см на тавани. Слагане на винтове на по-малко от минимума няма да навреди - просто щетрябва да попълвате повече низини от винтове.

 9. Безжичен винтоверт е най удобен за работа с гипскартон. Вкарвайте винтовете, така че главата да не разкъсва хартията. Ако главата потъне и разкъса хартията, просто поставете допълнителен винт на 3-4см от мястото.
 10. След като всички винтове са сложени, минете с 10см шпакла по повърхноста на гипскартон. Ако шпаклата закачи глава на винт, притегнете винта малко по-дълбоко.
 11. При инсталиране на тавани, направете си една или две тетки с височината на тавана. Ще ви помогнат много при поставянето и задържане на плочите.
 12. Поне първия път, намерете приятел който е поставял гипскартон да ви помогне.
 13. За инсталиране на високи тавани, вероятно ще трябва да наемете професионалист. За този тип инсталация са необходими скеле и специален повдигач за гипскартон.

2 коментара:

 1. Наистина полезен материал , но без чужда помощ щеше да ми е трудно. Извиках един познат, който се занимава с това да помага и да напътства и резултата беше повече от задоволителен за първи път . Поздрави за статията !

  ОтговорИзтриване
 2. Всеки в своя живот поне веднъж е изпадал в ситуация когато е трябвало сам да свърши нещо което е от ремонтна гледна точка. И ето тази..." Измерете и поставя маркировка, където ще режете. Понякога е полезно да се маркира по цялата дължина на разреза. Винаги режете 3 до 5мм по-малко отколкото измерено за да компенсирате за остатъчен гипс по краищата и липсата на квадратност. Също така, режете картона така че при монтаж да има 5мм разликата от нивото на пода за предотвратяване на навлажняжане или поглъщане на вода от пода (особено на бетон)....." за мен лично е доста полезна и се радвам че попаднах на този сайт и научих толкова важни неща, сега спокойно мога да отида и да среща без да се притеснявам.

  ОтговорИзтриване

Как се инсталира (слага и монтира) гипскартон

Инстументи и материали: Гипскартон 9.5мм или 12мм има ги нормален (бял) или импрегниран (зелен) за бани и влажни помещения. Не и...