23 юли, 2009

Как се Прави Гипсова Шпакловка

Важно:
Приберете шкурката - няма да имате нужда от нея. Пазете я за бояджията.
Всяка стена под 10-15м2 се прави наведнъж. Отнема 1.5-2 часа.
Никога не правете две съседни стени в един ден. Срещуположни може.
Разпечатайте тази страница и гледайте всички видеоклипове в дъното преди да започнете да клепате :)
PDF версия за рапечатване ще намерите тук: shpaklovka-PDF

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА:
  • По големите дупки и неравности се изпълват и подравняват 1-2 дни предварително с циментова мазилка или чист гипс като преди това участъците се обработват с подходящ грунд или разредено Ц200.
  • Стените които ще се шпакловат се изчистват с твърда четка или метличка за да се махнат ронештите се частици и др. Грундират се с Ц200 разредено с вода 1:3 до 1:5 с помоща на валяк - Добре е веднъж предната вечер и още веднъж преди шпаклованеto. Това запечатва стената да не дърпа бързо влагата и помага за по добро свързване с шпакловката.
  • Шпакловачната смес се забърква според указаниата(обикновенно около 4 части вода на 10 части материал). Използва се Гипсова Шпакловачна Смес не чист гипс, гипсови лепила, фугиращи смеси или други подобни... те си имат други предназначения. За пълна кофа материал първо се налива около 2/5 вода към която се добавя шпакловачната смес - никога обратното. Бърка се 3-4 мин. с ел. бормашина и бъркалка след което се остава сместа да узрее 2-3 мин. Кратко рабъркаване отново и сместа е готова за работа. За предпочитане сместа се изсипва в/у намокрен гладък плот с площ от поне 70х70см за по лесно и бързо пълнене на таблата за материал (хоук).
  • Ако е нужно да се удължи времето за работа с материала, преди да се добави шпакловачната смес, във водата може да се разтвори 1/2 пакетче(5гр) citric acid(лимотузо) на пълна кофа материал. Киселината трябва да се разтвори много добре. Киселина не се използва при топло време над 30'С защото водата от гипса ще се изпари преди химическата реакциа на втвърдяване и гипса ще остане слаб и ронлив. По добър метод при топло време е добавянето на 10-15% целулозно/желатиново тапетно лепило. Тапетното лепилото трябва да е предварително накиснато във водата за сместа - може и от предната вечер. Разбърква се добре преди добавяне на шпакловачната смес.
  • Подходящи съдове за бъркане на шпакловачна смес са меки пластмасови кофи, баки или полиетиленови кошчета за боклук които се продават в много магазини по около 1.50лв. При по големи работи добре е да се разполага поне с 3-4 съда за да може винаги да има чист съд на разположение - по един за първа и втора ръка... а ако се прави по голяма стена още един по голям(технологиата за големи стени е обеснена най доло).
  • Големината на съда и количеството материал който се забърква се преценява предварително така че да стигне за покриване на цялата стена една ръка. За втората ръка се забъркава около 1/2 по малко материал. За покритието на 1 кв.м. е нужна около 1кг-1.5кг суха смес за първа ръка(2мм) или 0.5-0.75кг за втора ръка(1мм). По добре е малко материал да остане отколкото да не стигне.
  • Ако трябва да оформите ръбове, за да станат прави и не се къртят използвайте "алуминиев профил" (ръбохранител) който можете да фиксирате на място предварително като нанасяте гипс по ръба на възглавнички през 25см. Притискате колкото е нужно, нивелирате и размазвате и заравняте излезлия през дупките гипс.


ОСНОВНИ ИНСТРУМЕНТИ:
  1. Маламашка(гъвкава, неръждаема)
  2. "Hawk" (квадратна табла за маериала) - Хоук(табла) можете да си направите от парче (30см х 30см) плексиглас или дебел алуминиев лист на който в средата прикрепяте дръжка с 2 винта(видии) за да не се развиват при въртене.
  3. Голяма бояджийска четка - за пръскане на вода

ШПАКЛОВАНЕ:
1. Първа ръка: Десничари започват в горния ляв ъгъл и се придвижват на дясно като първо се изкарва горната половина на стената след това долната и завършват доло-дясно(виж картинката в дясно). Левичарите от дясно на лаво. В повечето случаи нанасяме материала с движение от долу на горе като започваме малко под средата на стената и завършваме при тавана (когато работим горната половина) или от пода до над средата (когато работим долната половина) Всяко нанасящо движение започваме с маламашката под ъгъл около 30' спрямо стената, който ъгъл потепенно намаляме в съответствие с намалящия материал под инструмента към края на двиижението. С едно две допълнителни движения доразтиламе и позаглаждаме материала преди да нанесем нов. Целта е матеряла да се разтеле по най бързиа начин по стената в около 2мм слой.
Следи от маламашката са напълно допустими на този етап(виж снимката - дясно) важното е стената да е цялостно и сравнително равномерено покрита с материал. В зависимост от температурата, вида шпакловка и колко ни е отнело да нанесем материала се изчаква от 2 до 20 минути докато шпакловката в началото на стената почне да втвърдява и на пипане е като кашкавал. При топло време, големи стени или при начинаещи докато се стигне до края, началото може да е вече готово за подравняване. Междуременно инструмента се почиства и измива добре преди следващия процес. Никога в мивка застото сте запушите канализациата.

2. Подравняване и Заглаждане: Стената се минава с добре почистена маламашка под малък ъгъл(10-15 градуса) без материал. С отнетиа от маламашката материал се запълват ниските места. По високите места се притискат с легнала маламашка докато потънат. На този етап мнозинството от неравности и груби следи от маламашката трябва да бъдат изравнени. Широка шпакла или мастар могат да помогнат при изравняването на по неравни стени но ако основата е сравнително равна сте минете и без тях. Някои ниски места и леки следи от маламашката може би ще останат но постарайте се те да излязат при 2-та ръка.

3. Втора Ръка: Веднага след завършване на заглаждането докато първата ръка е още влажна но материала е вече втвърден цялата стена се минава втора ръка с ново бъркало материал. Този път в/у маламашката слагаме около ½ от количеството материал който ползвахме при нанасянето на първата ръка. Нанася се по същия начин но с малко по голям натиск(прекалено силен натиск може да повлече долния слой и да стане беля) за да се постигнем средна дебелина на слоя не повече от 1мм. С едно две допълнителни движения доразтиламе материала като се стараем да изпълнем и загладим всички ниски места и дупки преди да нанесем нов материал.
След привършването на втората ръка отново изчакваме 2-20 мин. докато шпакловката е полувтвърдена (кашкавал).

4. Подравняване и Заглаждане 2: Отново пристъпваме към процеса на изравняване и заглаждане но този път първо почистваме остатъчния материал полепнал по ъглите с граничещите стени и таван с помоща на голяма четка която мокрим с вода и минаваме всички ъгли от край до край. Това също помага за по добро оформяне на ъглите при минаване с маламашката. Второто заглаждане се извършва като с помоща на четката тук там по стената пръскаме малко вода (не повече от 1-2 тръсвания на четката на 1кв.м. - колкото да смаже да върви леко маламашката) и с хоризонтални и вертикални движения в двете посоки обработваме стената участък по участък като се стараем да запълним и изгладим всички низинки, задирания и следи от маламашката преди да преминем към обработката на следващия участък. Повече вода ще улесни работата но ще причини повече следи от маламашката. Ако по стената кедето минавате около маламашката се образуват мехурчета означава че ползвате много вода. Стената се обработва докато всички неравности са отстранени и е постигната задоволителна гладкост. Най често стената се минава поне два пъти един след друг, като последният път е предимно за заличаване на следите от маламашката.

5. Полиране: Тази последна стъпка не е задължителна ако стената е вече задоволително гладка без следи от маламашката и върху нея ще се полага боя. Ако следи от маламашката са видими или допълнително полиране е нужно, се изчаква докато шпакловката стегне и отново с помоща на малко вода(1-2 тръскания на четката кв. м.) и добре изчистена маламашка стената се изглажда още веднъж с повечко натиск под малък ъгъл с многократни движения хоризонтално и вертикално до придобиването на желаната гладкост и гланц. Колкото повече полираме толкова по гланцирана ще става стената но много гланцирана шпакловка не е добра за полагане на боя. Така че най добре е да се спре когато е полу-матова но гладка. Това е! Да му мисли бояджията... :)

ШПАКЛОВАНЕ НА ГОЛЕМИ СТЕНИ:

По големи стени (да кажем над 15кв.м.) се правят от двама или се следва следния метод:
Половината стена(лявата или дясна) се минава 1-ва ръка както нормално и след обичайното изчакване се заглажда.
Забърква се ново по голямо бъркало от 1.5 количество смес(може да се добави предварително разтворено тапетно лепило за да се удължи малко отвореното време за работа). Нанасяме 2-ра ръка в/у първата половина като застъпваме малко отвъд първата ръка. Като свършим с втората ръка продължаваме да нанасяме материала като 1-ва ръка в/у втората половина от стената.
Изчакваме отново ако е нужно и заглаждаме цялата стена като почваме от където сме минали две ръце. Там може да пръскаме и малко вода с четката където е нужно.
С ново последно бъркало от смес се минава 2-ра ръка в/у втората половина от стената , след което се връщаме до началото на стената и започваме последно цялостно заглаждане като тръскаме по малко вода с четката и обръщаме внимание на свръзката м/у дветте половини. Ако е нужно повтаряме заглаждането още веднъж за да изчистим следите от маламашката и постигнем задоволителна гладкост.

ВИДЕО СЕКЦИЯ:
Основни обяснениа и демонстриране как се държи инструмента и се полага материала:


Добър клип с обеснения на всяка фаза от процеса и показно на цяла стена:


Който го може го може. Следващите два клипа са една много добра демонстрация на майсторлък. Някои добри майстори пропускат изравнянето и заглаждане след първата ръка с цел да използват едно забъркване на материал за двете ръце. Първия клип е полагането на двете ръце под 10мин. На втория клип е изравнянето и заглаждане което му отнема по малко от 5 мин. Най вероятно стената на видеото сте се нуждае от още едно заглаждане но това изглежда няма да отнеме дълго... :) Ако успявате да слагате една ръка под 7-8 минути или температурата позволява по дълго отворено време и вие можете да опитате тоя метод.




36 коментара:

  1. Много добре и подробно обеснено 10/10. Отивам да си купя маламашка........

    ОтговорИзтриване
  2. Да, така се прави - само ми намерете Multi Finish на Бритиш Гипсум (материала от клипа)в някой склад в БГ. Между другото - по-евтин е от най-евтината бг шпакловачна смес....
    Аааа.... и пробвайте да направите това, което видяхте на клипа с някои от БГ смесите и ако някой успее нека ми се обади....
    Успех ви желая....
    А. Пейков

    ОтговорИзтриване
  3. Браво за положените усилия! А тия от клиповете не са шпакловчици, а факири. Ако ми дойдат за малко на гости ще им намеря занимавка така, като гледам за около час. Ха-Ха

    ОтговорИзтриване
  4. от къде може да се намери multifinish гледам че има и на knauf такова нещо , но в българия дали се продава някъде нещо ?

    ОтговорИзтриване
  5. Мулти финиш няма да намериш...
    след близо 1 годишни усилия от моя страна най-накрая успях да убедя един от големите складове да достави качествена гипсова шпакловка произведена "НЯКАДЕ НА ЗАПАД ОТ БГ "
    И о-чудо .....доставиха РИМАНО - с нея правя 80-100 м2 на 3 слоя с основа от хоросанова мазилка....взимам средно 5 лв на м2.
    Използвам английски стил на разнасяне .в някои случаи заравнявам с гръцки стил.Използвам само скъпи професионални инструменти - моя комплект струва около 2500 лв.Точно затова става бързо и качествено .
    Като видя някой БГ шпакловчик с маламашка на цената на кутия цигари ми е ясен какво може - и като обем на работата и като качество...
    Не си купувайте боклуци - и материали и инструменти, защото нищо няма да направите.

    Успех!!!

    А.Пейков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По писъниците ти май само на прикаски можеш

      Изтриване
    2. Научи български и тогава критикувай!

      Изтриване
    3. Пейков нека знае,че добрият шофьор може да шофира еднакво добре и Лада и ферари.Макар и не със златна маламашка като на майстор Пейков, а с такава от 10 лв може да се направи перфектна шпакловка и то с материали от първия склад - от опит знам.

      Изтриване
    4. всичко е до ръка професоре а не до колко ти струва маламашката , а като видя някой да оправя ъгли с четка с вода чак ми презлява....разнясял с англйиски стил и заглаждал с гръцки стил...ако та извъртя с един мастар български стил ша ми станете само на шпакловчици...балъци..

      Изтриване
  6. Завист..... Изядохме им хлиаба.

    Гръмни се А.Пейков!

    ОтговорИзтриване
  7. Този мултифиниш за нашите географски ширини е F2. Готовата шпакловка F2 на KNAUF или SHEETROCK универсален биха свършили работата. А сега се появи едно SHEETROCK FINITURA, но не съм го ползвал, трябва да е убиеца на артестук или както там се казва. SHEETROCK FINITURA

    ОтговорИзтриване
  8. И аз се зарадвах на клипчето,но за жалост не е рентабилен за родните "панелки"!!!!!!!!!!!!!!!
    Успехх!

    ОтговорИзтриване
  9. A.ПЕЙКОВ е абсолютно прав.аз работя с мултифиниш в Англия.за съжаление няма аналог в България на този материал.чудя се като се прибера с какво ще си измажа апартамента като няма свестни материали и всичко се шкурка в бг.похвала и от мен за доброто обяснение.точно така се работи.да се надяваме скоро време да можем и ние в бг да се радваме на по добри материали.дано някой сериозен човек се наеме да вкара нещто свестно и на някаква нормална за балгарския пазар цена.колегата е мн прав и за инструмента,той също е от голямо значение,но поне инструмент се намира,макар и скъпичък,но то качествения инструмент на всякъде е скъп.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво се вкарват хубави материали,хубави инструменти,но и да фкарат хубавите европейски заплати че хората да могат да ги използват, но за сега си оставаме на ефтиното и най-търсеното,което пак задоволява Българина.

      Изтриване
  10. A PEIKOV KAJI MI KAKVA MARKA SA TOITE INSTROMENTI ZASHTOTO AZ IZPOLZVAM MARSHALLTOWN

    ОтговорИзтриване
  11. след обстойно проучване разбрах че на българския пазар има също много добри продукти подобни на мултифиниш.дори бритиш гипсум имат дащерна фирма.впрочем те имат в над 50 страни дъщерни фирми.значи всичко си имаме.има и инструменти и материали,но все още не са достатъчно известни.не знам каква е причината.може би слаба реклама,но е факт че не са познати достатъчно материалите да ригипс и на ардекс,който са за цялостна шпакловка и няма нужда да се шкуркат.а за инструментиете на маршалталн-добри са и ги има в България също.с две думи имаме си всичко човек желание за работа да има и какво да работи

    ОтговорИзтриване
  12. Не бях се занимавал с тази част на строителството,сухото и наскоро се пробвах като си облякох комина в една от стаите ми в панелката с фибран,сложихму мрежа и ъгълче и си разбърках малко гипсова шпакловка,купих си инструментите и се залових да ..."майсторя"! Всеки ,който видя после комина каза,че това е дело на човек от бранша и ме питаха колко са ме порязали,но аз си им казах,че е мое дело!
    Сега ми предстои по-сериозно предизвикателство-стените в кухнята-не са големи,но неса колкото комин-ще се залавям за работа пък каквото и да става!

    ОтговорИзтриване
  13. Хмммм.... Видеото е много яко, сега ще го пробвам номера пък да видим какво ще стане. Досега все на фасади от въже съм работил където е неприложимо видеото и работим на малки парчета, парче по парче... сега ще си правя коридора вкъщи които е в ужасно състояние, мерси за съветите ще си поиграя и после ще пиша кво е станало

    ОтговорИзтриване
  14. http://www.demonoid.me/files/details/2389248/35363576/

    Намерих подробно ДВД с обяснения за шпакловане от началото до края - както е написано в тази тема. На мен ми е изключително полезно , ако някой желае може да си го изтегли.

    Plastering DVD е името на диска , по горе съм постнал линк , но линка иска регистрация в сайта , може да си го намерите и в някой друг тракер.

    ОтговорИзтриване
  15. Я вземете да кажете къде в BG човек може да си купи инструменти на Marshalltown ?

    ОтговорИзтриване
  16. A za6to ne davate klip s gipsova 6paklovka a davate s multifinish ,kato niama ni6to ob6to ednoto s drugoto !!!!

    ОтговорИзтриване
  17. господа не инструмента е толкова важен а ръчичката която я командва и движи.
    и на мен да ми дават хубав самолет без пари ако щете,ама като не мога да пилотирам кво правя-падам.
    та инструмент какъвто искащ та макар и колкото за една кутия цигари както се изказва един колега,ти като го не можещ.
    Хората по дрехите посрещат по акъла изпращат,та и с майсторлъка е така ,само се пазете някъде да не ви бият

    ОтговорИзтриване
  18. Идвете са много важни......майсторска ръчичка без добър инструмент не е за никъде.

    ОтговорИзтриване
  19. Друго си е като видиш всичко написано и направено на клип, тогава вече може и да гледаш и да действаш само ако нямаш възможност за майстори да им платиш.Благодаря за цялата оформиция ще се опитам да следвам стъпките и дано стане нещо при това сложно мазане.Всяко нанасящо движение започваме с маламашката под ъгъл около 30' спрямо стената, който ъгъл потепенно намаляме в съответствие с намалящия материал под инструмента към края на движението. Това го запомних, благодаря и продължавайте да ни пишете и учите.

    ОтговорИзтриване
  20. Няма проблем - шпакловките в България смея да твърдя ,че са достатъчно добри - Троянската класика и малко по-скъпата на "Боро". А ако търсите и по разнообразни и "качествени" продукти винаги можете да намерите повечето западни продукти на Knauf и прочее в складовете. Както е казал по-горе колегата - най-важен е майсторлъка , чак след това идва сместа и инструментите, ако ръцете са ти в гъ*а кват и маламашка и смес да вземеш и стената ще ти стане в гъ*а.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  21. Аз съм напълно съгласен - миналата седмица викнах едни майстори в нас да правят коридора - за 1 ден бяха готови и резултата беше идеален , зашкури се малко, но най-важното беше ,че стените станаха идеални. Доколкото видях , използваха само български шпакловки , а инструментите не ми се видя да са нещо специално.

    ОтговорИзтриване
  22. Много е лошо осветлението на филма. Почти нищо не се вижда ! Гледам някакви тъмници .

    ОтговорИзтриване
  23. Много ви благодаря за тази статия,особено за предварителната подготовка, важно е да можем да се подготвим за това,което ни чака и да разберем че няма да е много чисто особено първоначално като се разбута всичко, но крайната цел трябва да ни мотивира да действаме.Миналото лято имах честта да шплаколовам, разбира се съвсем малко, но ми беше интересно да видя как става и като жена се чувствам горда, че дори и това мога да правя вече.Както пишете и вие обаче стените трябва да са напълно чисти.Заглаждането е трудно и много изморително за ръцете, особено ако мажете таван.

    ОтговорИзтриване
  24. Много яко :) Аз съм абсолютно начинаещ и след 2-3 часа клепане на една стена, която е "опитна мишка" му схванах цаката. С БОРО и маламашка от 10 лв стената е като огледало. Много благодаря ;)

    ОтговорИзтриване
  25. Аз също съм начинаещ в тази дейност така да се каже.Но вилата на село само успях да си я измажа и останах изключително доволен.Може някъде да не е напълно гладко, но след като сложа и мазилка която да е шарена и грапава всичко пе бъде страхотно.Важното е че спестих една голяма сума от майсторите,които мислех да викна.Благодаря ви за тази статия.Тук давате идеални съвета как можем и сами да си направим ремонта,може би по бавно но все пак сами.

    ОтговорИзтриване
  26. Добре че са тези клипчета от които се вижда точно в каква посока трябва да си движим ръката и по колко от мазилката да слагаме на инструмента.Много е трудно, поне така изглежда.Може би ако трябва да щпакловаш една стена няма да има проблем, но цял един апартамент или къща ръцете ще окапат тотално.Преди време опитах да измажа малко от стената на вилата и беше приятно, става гладко и хубаво, но за три етажна къща вече става голям проблем.Благодаря ви за подробното описание и дано пак да пишете ако новости и нови технологии.

    ОтговорИзтриване
  27. Много ви благодаря за тази статия.Именно така трябва да се показва какво да се направи,иначе само с думи,дори и цяла книга да се напише, не с ели види как се замахва и измазва нищо не става.Пък и само с няколко клипчета човек може да започне и той да маже.Надявам се да се получи и при нас.Решили сме малко по малко сами да си правим ремонта.Само не знам самото заглаждане как ще с е получи и на края да вземем да я направим като драскана мазилка ще е най ефектно и ще покрие всички неравности,с които не смес е справили.

    ОтговорИзтриване
  28. Много ви благодаря за блога и статията, от която и помагате много. Миналата година помогнах на моето семейство с ремонта на къщата и дори малко измазвах, но сега виждам доста неточности и тук ни помагате как да ги премахнем, така че тази шпакловка да се превърне в качествена и все пак да покаже своите функции, с които сме я сложили.Важно е да знаем и какви мазилки да използваме и да четем да не им е минал срока на годност при който могат да се използват, в противен случай ще се получи като при нас, много цимент, така се е втвърдил, че сега трябва да го изхвърлим.

    ОтговорИзтриване
  29. Да доста подробно обяснено статийката е на ниво но се пак да не забравяме че за шпакловката най важното е устройството зад маламашката.

    ОтговорИзтриване
  30. Кви шпакловки,кви пет лева.
    Слагайте стъклени тапети, отгоре боя и сте готови за два дена.
    Айде със здраве, че отивам на плаж.

    ОтговорИзтриване
  31. The Best Slots | Casino Roll
    The best casinosites.one slots at Casino 1등 사이트 Roll. If you love table 바카라 사이트 games, bsjeon.net to play blackjack, you have to poormansguidetocasinogambling bet twice for the dealer to win. The dealer must

    ОтговорИзтриване

Как се инсталира (слага и монтира) гипскартон

Инстументи и материали: Гипскартон 9.5мм или 12мм има ги нормален (бял) или импрегниран (зелен) за бани и влажни помещения. Не и...